Επισκεφτείτε τον ιστοχώρο του eHealth Forum 2016

Nέα

5
Δεκ

Integrated care

Αυτό που έχει ανάγκη ο υπερήλικος και χρόνιος ασθενής είναι η βέλτιστη δυνατή ποιότητα φροντίδας και ζωής, η αυξημένη ανεξαρτησία, το δικαίωμα επιλογών και η αξιοπρέπεια. Στο ιατρικό τραπέζι του Συνεδρίου για την ολοκληρωμένη φροντίδα, το οποίο συντόνισε ο Πνευμονολόγος, Διευθυντής eHealth Unit Νοσοκομείο “Σωτηρία”, Συντονιστής Ελληνικού Δικτύου EIP on AHA, Θεόδωρος Βοντετσιάνος, έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων των σοβαρών και διατηρήσιμων (beyond projects) προσπαθειών στον συγκεκριμένο χώρο, ώστε να φανεί και να τεκμηριωθεί ότι η καινοτομία μπορεί στην τρέχουσα συγκυρία να υποδεικνύει λύσεις τόσο για την ποιότητα φροντίδας των ασθενών, όσο και για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Διαστάσεις επιδημίας έχει λάβει η παχυσαρκία σε όλο τον κόσμο, ενώ, στην Ελλάδα, το ποσοστό υπέρβαρων παιδιών και εφήβων υπερβαίνει το 30%, επεσήμανε στην ομιλία της η Ευαγγελία Χαρµανδάρη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κυρία Χαρμανδάρη περιέγραψε το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήµατος Πρόληψης και Αντιµετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και συντονίζεται από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Σκοπός του έργου είναι να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης παρέμβασης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, λαμβάνοντας υπόψη τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας και το σύνολο των εμπλεκόμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Το έργο περιλαμβάνει δράσεις επικοινωνίας και ενηµέρωσης, ηλεκτρονική διαδικτυακή εφαρµογή και μελέτη αξιολόγησης παρεµβάσεων. Η κυρία Χαρμανδάρη τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι παιδίατροι και οι γενικοί ιατροί να στηρίξουν την προσπάθειά της καταγραφής παιδιών και εφήβων στο Εθνικό Μητρώο Παιδικής Παχυσαρκίας· αλλά και να διασφαλιστούν οι απαιτούµενοι πόροι, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία τόσο του Μητρώου όσο και του Ιατρείου Αντιµετώπισης Αυξηµένου Βάρους Σώµατος.

Αν τα κινητά γίνουν εργαλεία παρακολούθησης των αρρώστων και τεθούν στην υπηρεσία της επικοινωνίας μεταξύ γιατρών και ασθενών, θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των αρρώστων, ενώ θα μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, η θνησιμότητα των χρόνιων νοσημάτων και η δημόσια δαπάνη για την αντιμετώπισή τους. Αυτά επεσήμανε ο Νικόλαος Σιαφάκας, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στην παρουσίασή του με θέμα Τα έξυπνα κινητά στη διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών με χρόνια και αναπνευστικά νοσήματα. Ο κύριος Σιαφάκας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνεργασία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με Τμήματα Υπολογιστών των Πανεπιστημίων της Στουτγάρδης και της Κρήτης, για τη δημιουργία ενός απλού και εύχρηστου λειτουργικού συστήματος, μέσω του έξυπνου κινητού, που υποστηρίζει τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η εφαρμογή έχει σκοπό να βελτιώσει την αντιμετώπιση της νόσου, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών, να προλάβει ή να μειώσει τις παροξύνσεις, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τη θνητότητα από τη νόσο.

Τη δράση της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας (ΜΑΦ) «Γαλιλαία» παρουσίασε η Γυναικολόγος-Ογκολόγος και Διευθύντρια της Μονάδας, Αλίκη Τσερκέζογλου, στην παρουσίασή της με θέμα Ανακουφιστική Φροντίδα σε ογκολογικούς ασθενείς. Αναφερόμενη στα πλεονεκτήματα από την εκπαίδευση στην Ανακουφιστική Φροντίδα (ΑΦ) και την ενσωμάτωση υπηρεσιών ΑΦ στην Ογκολογική Φροντίδα, η κυρία Τσερκέζογλου έκανε λόγο για ανακούφιση από τα συμπτώματα, για καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερη ικανοποίηση των ασθενών, για μείωση του «φορτίου» των φροντιστών, για έγκαιρη και καταλληλότερη παραπομπή σε ΑΦ (Hospice) και για μείωση των άσκοπων/μάταιων παρεμβάσεων. Σύμφωνα δε με τα στατιστικά στοιχεία, η ΑΦ εξασφαλίζει στους ασθενείς όχι μόνο καλύτερη ποιότητα της ζωής άλλα και καλύτερη επιβίωση. Η ΜΑΦ «Γαλιλαία» προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα σε ογκολογικούς ασθενείς, η οποία περιλαμβάνει κατ’ οίκον φροντίδα, φροντίδα στα γραφεία/εξωτερικό ιατρείο, και κέντρο ημερήσιας φροντίδας και απασχόλησης.

Στο σχεδιασμό υπηρεσιών για ηλικιωμένους ασθενείς με ψυχική νόσο σε απομακρυσμένες περιοχές, με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, Αντώνιος Πολίτης. Το υψηλό κόστος υγείας , η γήρανση του πληθυσμού, οι ανάγκες φροντίδας και το κόστος θεραπείας/φαρμάκου, οι γεωγραφικοί περιορισμοί και η ανισοκατανομή των υπηρεσιών υγείας, καθώς και η «μόνωση» λειτουργίας των υπηρεσιών είναι μερικά από τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, επεσήμανε ο κύριος Πολίτης. Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης τοπικού δικτύου, με τον ασθενή στο επίκεντρο και υπεύθυνο τον γενικό ιατρό, καθώς και την απαίτηση για διασύνδεση φροντίδας-θεραπείας στην περιφέρεια. Η λειτουργία της ΜΟΦ βασίζεται ακριβώς στις αρχές και τη φιλοσοφία της Κοινοτικής Ψυχιατρικής, και σηματοδοτεί τη μετάβαση από διάσπαρτες μη διασυνδεδεμένες υπηρεσίες, σε διασυνδεδεμένες Υπηρεσίες κοινοτικής και κοινωνικής υποστήριξης των πασχόντων ηλικιωμένων που θα ανταποκρίνονται στις συνολικές κατευθύνσεις φροντίδας των ηλικιωμένων ασθενών με ψυχική νόσο. Ο κύριος Πολίτης περιέγραψε την προσπάθεια στο πλαίσιο του προγράμματος «Υδρούσα» στην Άνδρο, το οποίο περιλαμβάνει πολύ-διεπιστημονική ομάδα και online τακτικό ιατρείο, ενώ διασυνδέεται με την πρωτοβάθμια περίθαλψη (Κ.Υ.) και με υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Το ευρωπαϊκό τοπίο και τα δίκτυα που αφορούν στην εξατομικευμένη θεραπεία περιέγραψε ο Josep Roca, Professor, Hospital Clinic-IDIBAPS μέσω τηλεδιάσκεψης, στην παρουσίασή του με θέμα Personalized Care for Chronic Patients: Toward a European Collaborative Network. Ο κύριος Roca αναφέρθηκε επίσης στην αναδυόμενη «προγνωστική ιατρική» (predictive medicine), η οποία βασίζεται στη συλλογή δεδομένων (γενετικών, νοσολογικών κ.λπ.) που καθορίζουν, εξατομικευμένα, τους προγνωστικούς παράγοντες και τους ιδιαίτερους κινδύνους
για κάθε ασθενή. Τόνισε, τέλος, τη σημασία της διευρωπαϊκής συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς – ιδιαιτέρως δε μεταξύ Καταλονίας και Ελλάδας, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί.