Επισκεφτείτε τον ιστοχώρο του eHealth Forum 2016

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΗΛ. ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Tα αποτελέσματα έρευνας αγοράς για την εφαρμογή της ηλ. συνταγογράφησης ανακοίνωσε o Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., Αναστάσιος Τάγαρης, κατά την ομιλία του στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 3 & 4 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του eHealth Forum 2015, για να εκτιμήσει τις εντυπώσεις των συνέδρων για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα τρία χρόνια λειτουργίας της.

Στην ερώτηση για τις προτεραιότητες αναβάθμισης της ηλ. συνταγογράφησης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αξιολόγησαν ως σημαντικότερες την απλούστευση των εργασιών για τον χρήστη, την ταχύτητα στην ενσωμάτωση αλλαγών & βελτιώσεων  αι τη φιλικότητα των οθονών χρήσης. Όσον αφορά την ενσωμάτωση αλλαγών στην εφαρμογή, ο κ. Τάγαρης αναγνώρισε ότι υπάρχει πράγματι καθυστέρηση η οποία οφείλεται στον όγκο αλλά και στο ότι πρόκειται για σημαντικές αλλαγές που απαιτούν χρόνο. Ως χαμηλότερης προτεραιότητας αξιολογήθηκαν η ενσωμάτωση διαδικασιών διαβούλευσης με τους χρήστες και η αναβάθμιση της υπηρεσίας τεχνικής υποστήριξης.

Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι σύνεδροι συμφώνησαν ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει λειτουργήσει ως εργαλείο ορθολογικής χρήσης των φαρμάκων -πολύ & πάρα πολύ απαντά το 55,5%, μέτρια το 30,8%, με αρνητικές απαντήσεις μόλις σε ποσοστό 11,7%. Επίσης, μεγάλο ποσοστό (άνω του 80%) πιστεύει ότι η ηλ. συνταγογράφηση έχει συμβάλει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και ότι αποτελεί υποβοηθητικό εργαλείο στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος (84,4%).

Οι δυνατότητες της εφαρμογής όπως δημιουργία νέας συνταγής, ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ταχύτητα συστήματος και χρόνος καταχώρισης συνταγής βαθμολογήθηκαν πάνω από το μέτριο. Στο ερώτημα κατά πόσο οι χρήστες είναι ικανοποιημένοι από την υπηρεσία υποστήριξης χρηστών (help desk) οι απαντήσεις ήταν θετικές (45,5%), αν και ένα υψηλό ποσοστό δεν είχε άποψη (30%).

Τέλος, ως προς την πρόσβαση στο ιστορικό συνταγών/εξετάσεων και για την απευθείας ενημέρωση μέσω SMS / email για τις συνταγές και επισκέψεις που εκτελούνται στον ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων, επιβεβαιώθηκε ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιθυμούν αυτές τις υπηρεσίες (72,4% και σχεδόν 88%, αντίστοιχα).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 2, 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015, σε 182 συνέδρους του eHealth Forum από την εταιρεία Mindview. Οι απαντήσεις δόθηκαν είτε σε απευθείας συνεντεύξεις στον συνεδριακό χώρο είτε μέσω της ιστοσελίδας του συνεδρίου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ποιο από τα ακόλουθα πιστεύετε πως πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα αναβάθμισης της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Βαθμολογείστε την προτεραιότητα.

Πιστεύετε ότι η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση έχει λειτουργήσει ως εργαλείο ορθολογικής χρήσης των φαρμάκων;

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ - 31,1%
ΠΟΛΥ - 22,5%
ΜΕΤΡΙΑ - 30,8%
ΛΙΓΟ - 7,7%
ΚΑΘΟΛΟΥ - 4,4%
ΔΕΝ ΞΕΡΩ / ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ - 1,6%

Πιστεύετε ότι η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση έχει συμβάλει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης;

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ - 23,6%
ΠΟΛΥ - 28%
ΜΕΤΡΙΑ - 29,7%
ΛΙΓΟ - 9,9%
ΚΑΘΟΛΟΥ - 5,5%
ΔΕΝ ΞΕΡΩ / ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ - 3,3%

Πώς αξιολογείτε τις παρακάτω δυνατότητες της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης; (με άριστα το 5)

Πιστεύετε ότι η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση αποτελεί υποβοηθητικό εργαλείο στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος;

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ - 31,1%
ΠΟΛΥ - 33,9%
ΜΕΤΡΙΑ - 19,4%
ΛΙΓΟ - 8,9%
ΚΑΘΟΛΟΥ - 3,3%
ΔΕΝ ΞΕΡΩ / ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ - 3,3%

Πόσο ικανοποιημένοι είσαστε από την υπηρεσία υποστήριξης χρηστών (help desk) της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης;

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ - 6,1%
ΠΟΛΥ - 13,3%
ΜΕΤΡΙΑ - 26%
ΛΙΓΟ - 16,6%
ΚΑΘΟΛΟΥ - 7,7%
ΔΕΝ ΞΕΡΩ / ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ - 30,4%

Θα θέλατε να ενημερώνεστε με email/sms για τις συνταγές/επισκέψεις που εκτελούνται στον ΑΜΚΑ σας;

72%

ΝΑΙ

Θα θέλατε να έχετε πρόσβαση στο ιστορικό που σχηματίζεται από τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων και εξετάσεων που σας γίνονται;

88%

ΝΑΙ